Wethouder Jan Hordijk helpt bij fietsverlichtingscontrole

VVN-Zuidplas heeft de afgelopen weken samen met de wijkagenten gecontroleerd op fietsverlichting. Fietsers met onjuiste verlichting werden aangesproken. Er werd uitgelegd waarom correcte fietsverlichting zo belangrijk is. De fietsverlichtingscontroles vonden plaats bij scholen, sportverenigingen en winkelcentra. Plekken waar veel fietsers passeerden.

Op woensdagochtend 20 december was wethouder Jan Hordijk aanwezig bij de fietsverlichtingscontrole bij de Rehobothschool in Moerkapelle.  Veel kinderen hielpen de wethouder en de controleurs door in koor te waarschuwen als er een fietser zonder licht aankwam. De scholieren waren erg enthousiast en bleven ook tijdens de afhandeling van zo’n controle aandachtig luisteren.

‘Thuiskomertjes’

Als je geen of geen juiste verlichting voert, mag je niet verder fietsen in het donker. Daarom hadden we zogenaamde ‘thuiskomertjes’ om uit te delen. Dit zijn fietslampjes, die het maar kort doen. Maar waarmee je dus wel veilig thuis kunt komen. De fietsers moesten natuurlijk wel beloven dat ze de fietsverlichting in orde zouden maken.

Boete

Fiets je met onjuist werkende verlichting? Dan kun je rekenen op een boete van 55 euro. Ontbrekend reflectiemateriaal levert een boete van 35 euro op. Dit is exclusief administratiekosten.

Nieuwe controles

In januari gaan we samen met de politie en handhavers van de gemeente meer van deze fietsverlichtingscontroles uitvoeren. Zorg dus dat je verlichting in orde is! Niet alleen om een boete te vermijden, maar ook voor je eigen veiligheid! Met goede verlichting neemt het risico dat je in het donker wordt aangereden met 20% af!

Juiste verlichting

Juiste verlichting bestaat uit een goed zichtbaar wit of geel schijnend licht aan de voorzijde (dit mag niet knipperen!) en een goed zichtbaar rood schijnend licht aan de achterzijde (dit mag ook niet knipperen!). Verder dienen de banden of velgen te reflecteren, alsmede de trappers. Aan de achterzijde van de fiets moet een rode reflector zitten en aan de voorzijde mag een witte reflector gemonteerd zijn.