Zorg voor goede (fiets)verlichting!

In de komende periode worden de dagen weer korter, waardoor het ‘s ochtends later licht wordt en ‘s avonds eerder donker. Als je leven je lief is, zorg er dan voor om in die donkere periode goed gezien te worden!

Lichte kleding draagt al heel veel bij aan goede zichtbaarheid, zeker als deze kleding ook nog reflecterende stukken heeft. Ook goede reflectie op fietsen zorgt voor een veel betere zichtbaarheid.

Maar het belangrijkste is misschien wel om goede verlichting te voeren: dus geen lampjes die je niet of nauwelijks ziet branden, maar gewoon heldere lichtjes: zowel voor als achter!

Ook voor automobilisten geldt: controleer of je lampjes wel allemaal branden, je hebt ze in de donkere dagen hard zat nodig! En als je dan toch controleert: kijk ook eens of alle drie je remlichten branden als de rem wordt ingetrapt.

In de donkere maanden gaan wij, samen met onze partners (politie, gemeentelijke bikers) op diverse punten in de dorpen controleren of je goed verlicht bent. Als dat niet het geval is krijgt je van ons (VVN) hooguit een standje, maar de politie of de bikers kunnen een boete uitschrijven voor het niet voeren van (juiste) verlichting. Deze boete bedraagt tegenwoordig maar liefst € 55 euro + 9 euro administratiekosten.

Vanzelfsprekend gaat het ons bij onze controles niet om de hoogte van het boetebedrag, maar om je eigen veiligheid: het is gewoon niet fijn om aangereden te worden, niet voor jou, maar ook niet voor degene die jou niet kon zien omdat je geen licht aan had staan.

Onze controles vinden vooral plaats in december en januari, maar politie en bikers controleren zodra de buitenverlichting gaat branden totdat deze uitgaat!

2 antwoorden op “Zorg voor goede (fiets)verlichting!”

    1. Hallo Nick, nee, dat is niet toegestaan. Iemand die het examen rijdt moet dit helemaal zelf en alleen doen. Alleen als de examenkandidaat het examen niet zelfstandig kan afleggen kan de leerkracht vragen of er andere mogelijkheden zijn.

Reacties zijn gesloten.