Fietsverlichtingscontroles blijven nodig

De afgelopen periode heeft VVN Zuidplas in alle dorpen controles gehouden op fietsverlichting. Hoewel de algemene indruk is, dat de situatie beter is dan enkele jaren geleden, blijft fietsverlichting een aandachtspunt van VVN Zuidplas.

In de laatste periode van 2018 werd vooral in de avonden bij sportaccomodaties in de dorpen gecontroleerd. Een ongelukkige keuze van tijdstippen resulteerde erin, dat we niet het aantal mensen wilden bereiken dat we voor ogen hadden.

In januari zijn we traditioneel doorgegaan met controles op fietsverlichting rondom scholen. Alle controles vonden plaats met medewerking van politieteam Waddinxveen-Zuidplas, de handhavers van gemeente Zuidplas en natuurlijk onze eigen vrijwilligers.

Op diverse schoollocaties hebben we de deelnemende controleurs verdeeld over de routes waarop de schooljeugd naar school komt rijden.

Het algemene beeld, is dat het merendeel van de fietsers goede verlichting voert. Wat ons wel heeft verbaasd is het aantal mensen dat wel goede verlichting had, maar deze niet had ingeschakeld. Bij veel middelbare scholieren was de verlichting toevallig ‘die ochtend’ of de ‘middag ervoor’ kapot gegaan, of waren de batterijen juist toen leeggeraakt. Hen werd dringend geadviseerd de lampjes op korte termijn te vervangen, omdat de politie in deze periode voortdurend controleert op onjuiste fietsverlichting en hiervoor ook bekeuringen uitschrijft. De boete bedraagt momenteel € 55 + € 9 administratiekosten.

Omdat in de decemberperiode diverse controles bij sportaccommodaties vervielen zal VVN Zuidplas deze mogelijk binnenkort nogmaals oppakken en alsnog uitvoeren.