Snelheidsmetingen op diverse locaties in Zuidplas

Op een aantal locaties in de bebouwde kom van de gemeente Zuidplas wordt de maximumsnelheid regelmatig overschreden. Dat is de conclusie van de afdeling Zuidplas van Veilig Verkeer Nederland. In juni en juli 2020 hebben vrijwilligers van de afdeling van VVN-Zuidplas op 16 locaties in de gemeente Zuidplas snelheidsmetingen uitgevoerd, voornamelijk binnen de zogenoemde 30 km-zones.

Op meerdere wegen wordt de maximumsnelheid van 30 km/u overschreden. Hierbij is sowieso een marge van 5 km aangehouden. Bij de metingen zijn diverse locaties opgevallen waar meerdere bestuurders meer dan 15 km te hard reden.

Op de Middelweg in Moordrecht reed 35% van de gecontroleerde auto’s meer dan 15 km te hard. Andere uitschieters waren: ’s-Gravenweg, Ringvaartlaan, Prins Alexanderlaan, Van de Lindelaan, Kon. Julianastaat, en de J.A. Beijerinkstraat.

Gemiddeld is het beeld dat ongeveer de helft van de gecontroleerde voertuigen zich houden aan de 30 km-grens (wel met een marge van 5 km/u) en dat de andere gemiddeld meer dan 10 km te hard rijden.

Op de wegen waar 50 km per uur mag worden gereden werden geen voertuigen gespot die meer dan 15 km te hard reden. Echter een overschrijding van 10 tot 15 km heeft natuurlijk op dat soort wegen wel een aanzienlijke toename van de gevaarzetting tot gevolg.

De resultaten worden gedeeld met de afdeling verkeer van de gemeente Zuidplas en vergeleken met andere onderzoeken en enquêtes die onlangs zijn gehouden.