Vrijwilliger Piet Molenaar plotseling overleden

Op zaterdag 15 februari 2020 bereikte ons het trieste bericht, dat onze vrijwilliger en oud-bestuurslid Piet Molenaar is overleden. We verliezen hiermee niet alleen een vrijwilliger, maar vooral een lief en enthousiast mens.

Piet, voormalig rijinstructeur, belandde in een scootmobiel vanwege een spierziekte.

Molenaar was er dan ook als de kippen bij, toen in 2007 een oproep in de krant stond voor vrijwilligers om een – toen nog – Nieuwerkerkse afdeling van Veilig Verkeer Nederland op te richten. In 2010 werd dit VVN, afdeling Zuidplas.

Vanaf het begin gaf Piet aan zich in te willen zetten voor de zwakkeren in de samenleving. Dit deed hij op vele manieren. Een van die manieren was het begeleiden van mensen, die een scootmobiel toegewezen kregen. Hij kon niet begrijpen waarom die mensen geen cursus kregen hoe ze zo’n apparaat moesten bedienen. Om ervoor te zorgen dat deze personen met de scootmobiel durfden te rijden heeft Piet vele mensen cursus gegeven, zodat ze veilig met een scootmobiel de straat op durfden.

Ook is Piet initiatiefnemer geweest van onze ‘opfriscursus’, een term die door de landelijke organisatie is overgenomen. Bij deze cursus leerde hij de cursisten wat er de laatste jaren allemaal gewijzigd was in regelgeving van het verkeer. Aanvullend aan deze cursus werd ook een cursus voertuigtechniek gegeven. Bij deze cursussen werd Piet steevast vergezeld door Joke, zijn vrouw.

In de vele uren, die Piet aan VVN heeft besteed, was hij vaak bereid te schouwen: bij een bepaalde verkeerssituatie te registreren welke verkeersbewegingen er plaatsvonden, hoe vaak en in welke richting. Dat hij gedurende die schouw regelmatig met passanten een praatje maakte was voor hem niet meer dan gewoon.

Zodra Piet hoorde dat een verkeerssituatie op de schop ging, stond hij vooraan om te kijken of er wel rekening werd gehouden met scootmobielers en rolstoelers. Het kwam dan ook regelmatig voor dat Piet de aannemer moest vertellen hoe e.e.a. veilig moest worden aangelegd.

Bij de praktische verkeersexamens voor de scholieren nam Piet steevast een controlepost voor zijn rekening. Daarbij liep hij menigmaal een zonnesteek op of moest hij nodig naar de wc, hoewel die op de controlelocatie niet beschikbaar was: voor Piet gold maar een regel: als je iets afspreekt doe je het ook.

Voor scootmobielers organiseerde Piet regelmatig een parcours, waarbij hij tips en trucs gaf om met een scootmobiel veilig manoeuvres uit te voeren of om zo veilig mogelijk een op- of afritje te nemen.

Daarnaast organiseerde hij met zijn vaste assistente Elly van der Kruijt diverse scootmobieltochtjes, waarbij hij de deelnemers niet alleen de mooiste plekjes in de omgeving liet zien, maar tevens voorzag van handige weetjes om nog beter te kunnen rijden.

Menig wethouder met verkeer in de portefeuille heeft op dringend verzoek en onder leiding van Piet een ritje in een scootmobiel gemaakt. Zodoende kon Piet hen laten zien hoe gevaarlijk sommige situaties voor scootmobielberijders zijn.

Na het overlijden van zijn vrouw Joke in 2018 is Piet naar een verzorgingshuis gegaan, waar hij de laatste tijd bezig was om inwoners en personeel te helpen bij het besturen van een scootmobiel of bij het theoretische deel van hun rijbewijs. De instructeur in Piet is nooit met pensioen gegaan.

“Je moet niet kijken naar wat je niet meer kunt, je moet juist kijken welke mogelijkheden je nog wel hebt”

We zullen Piet missen, zowel in al het werk dat hij voor VVN neergezet heeft en wat hij voor de samenleving heeft betekend, maar bovenal als vriendelijk en behulpzaam mens.

Vrijwilligersprijs 2014
De lokale politici kennen Piet