Fietsverlichtingscontroles blijken nog steeds nodig

In december 2019 heeft VVN Zuidplas – samen met politie van team Waddinxveen-Zuidplas en handhavers van de gemeente Zuidplas –┬á in de vroege avond-uren diverse controles op fietsverlichting gehouden in de dorpen van de gemeente Zuidplas. Elke avond hebben we wel mensen aangesproken die geen goed werkende verlichting hadden.

Het verbaast ons dat ouders hun veelal jonge kinderen zonder goede verlichting op de fiets in het donker op pad sturen. We proberen die ouders te bereiken, door de kinderen een flyer en een stuurslip mee te geven, waarop wordt uitgelegd hoe goede fietsverlichting eruit ziet en waarom dit zo belangrijk is (alsof ze dat niet zouden weten).

In januari 2020 zijn we gestart met onze controles op de scholen in Zuidplas. Deze controles houden we in de ochtend, zodat we goed kunnen zien of kinderen en ouders fietsverlichting voeren.

De meeste fietsers hebben goed licht, en hebben dit ingeschakeld. Maar er zijn helaas best veel fietsers die hun licht niet hebben ingeschakeld, of van wie de verlichting kapot is. En dat weten ze ook, want als we het vragen krijgen we meteen te horen dat de lampjes toevallig gisteravond kapot zijn gegaan.

Ook deze – veelal jonge – fietsers geven we een stuurslip mee met uitleg waarom goede verlichting zo belangrijk is.

Gelukkig hebben we tijdens de controles heel veel sleutelhangers mogen uitdelen aan fietsers die hun verlichting in orde hadden. We hadden 500 sleutelhangers om uit te delen, en we hebben nog een handjevol over, met nog minimaal een week aan controles te gaan…

Er vinden heel erg veel ongelukken plaats met mensen, die in het donker niet goed gezien worden. Omdat ze geen licht hebben, of geen reflectie op hun voertuig of hun kleding. Zorg er gewoon voor dat je in het donker altijd goed gezien wordt: doe je licht aan en zorg voor reflecterende kleding!

Komende week controleren we bij meerdere scholen. Tijdens deze controles, met politie en handhavers, worden alleen waarschuwingen uitgedeeld. Maar naast deze controles treedt de politie handhavend op en kan je een bekeuring van 55 euro krijgen als je geen (goede) verlichting hebt.

Maar veel belangrijker dan die bekeuring: zorg dat jij en/of je kind heelhuids thuiskomt, en dat kan alleen als je goed gezien wordt door goede verlichting en reflecterende kleding.